נשים צמחוניות נוטות יותר לחוות שברים בירך בגיל מאוחר לעומת נשים שאוכלות בשר לעתים קרובות. כך עולה מנתוני מחקר שנאספו לאורך כ-22 שנה בבריטניה ופורסם ב-BMC Medicine. החוקרים ניתחו את נתוני תזונה ותחלואה של יותר מ-26,000 נשים ומצאו שלצמחוניות הסיכוי לשבר בירך גדול בשליש מנשים שאוכלות בשר באופן קבוע.
עוד בעניין דומה
החוקרים הסתמכו על נתונים ממחקר עוקבה שעקב אחרי נשים בבריטניה לאורך זמן כדי להעריך את הקשר בין תזונה לבריאות. תיעוד של 26,318 נשים בגילאי 35 עד 69 גילה כי 822, 3%, סבלו משברים בירך בתקופה של כ-22 שנה. כ-28% מהנשים היו צמחוניות ו-1% היו טבעוניות. החוקרים השוו את שיעור השברים בירך בין נשים צמחוניות, נשים שאוכלות דגים אך לא בשר, נשים שאוכלות בשר מדי פעם ונשים שאוכלות בשר לפחות חמש פעמים בשבוע.
הסיבות לסיכון גדול יותר לשבר בעצם הירך אצל צמחוניות אינן ברורות, אך החוקרים חושדים שחלק מהצמחוניות עלולות לסבול ממחסור בחומרים מזינים שחשובים לבריאות העצם והשרירים, דבר שמגביר אצלן את הנטייה לנפילות ולשברים.
דיאטות צמחוניות נחשבות לרוב לבריאות יותר מאשר דיאטות המכילות בשר והן יכולות להפחית את הסיכון לסוכרת, להשמנת יתר, למחלות לב ולסוגי סרטן מסוימים, אבל המחקר שפורסם מדגיש את חשיבותה של תזונה מאוזנת. מסקנת החוקרים היא שנשים לא צריכות לוותר על תזונה צמחונית, שכן זוהי תזונה בריאה וידידותית לסביבה, אך עליהן לתכנן את התזונה היטב ולבחון האם לא חסרים בה רכיבים תזונתיים שנמצאים בבשר ודגים.
כ-90% מהשברים בירך קשורים לנפילות, ששכיחות יותר בקרב אנשים מבוגרים הנוטים להיות שבריריים יותר ועם עצמות חלשות יותר. כאשר מבוגר סובל משבר בעצם, הדבר מחליש אותו ומגביר את הסיכון לנפילות נוספות ושברים נוספים.
החוקרים סבורים שצמחונים נוטים יותר לסבול מתת משקל מאשר אוכלי בשר וכי בנוסף לעצמות ושרירים חלשים יותר, ייתכן שיש להם גם פחות שומן שיכול למנוע שבר במקרה של נפילה. לאור הממצאים, החוקרים ממליצים לצמחונים לשקול אכילת דגנים מועשרים בתוספת ברזל וויטמין B12 כדי לחזק את העצמות, וכן לצרוך אגוזים, קטניות ושעועית כדי להבטיח שהם מקבלים מספיק חלבון.
מחקר אחר שנערך באוניברסיטת אוקספורד ופורסם בשנת 2020 מצאו שבהשוואה לאוכלי בשר, לצמחונים יש סיכון גבוה ב-25% לשברים בירך ולטבעונים הסיכוי גבוה ב-31%.
המחקר גם מצא שמדד מסת הגוף (BMI) של צמחונים נמוך יותר בהשוואה לאוכלי בשר, כמו גם צריכת חלבון וויטמין D של צמחונים נמוכה יותר. כל אלה מהווים גורמי סיכון פוטנציאליים לשבר בירך. משום כך, צמחונים צריכים לשים לב במיוחד לשמירה על משקל גוף בריא ולוודא צריכה נאותה של חלבון וחומרים מזינים אחרים החשובים לבריאות העצם, כולל סידן וויטמין D.
בהמשך, החוקרים מתכוונים לבדוק אם לגברים צמחונים יש סיכון גבוה יותר לשברים בירך.