חדשות

ב"כרמל" בוצעה השתלת תאי סחוס עצמי בברך בשיטת Autocart

תאי סחוס בריאים שנשאבו מהמטופל עברו תהליך מיוחד והוזרקו לברכו | ד"ר בני ברנפלד, מנהל המחלקה האורתופדית: "אנחנו מאמינים בשיטה - אולי סופסוף יהיה מענה לבעיית השתלת סחוס"

ד"ר ברנפלד וצוות המחלקה במהלך הניתוח. צילום: מיכל קליינברג/ דוברות "כרמל"

ניתוח להשתלת סחוס בטכנולוגיה חדשנית התקיים לראשונה בבית החולים כרמל בחיפה. מהחולה נשאבו תאי סחוס בריאים שעברו תהליך וטיפול מיוחדים והם הוזרקו לו בחזרה לתוך הברך. "זו פעם ראשונה שניתוח בשיטת Autocart מבוצע בבית חולים ציבורי בישראל", מסר ד"ר בני ברנפלד, מנהל המחלקה האורתופדית ב"כרמל", שניתח את החולה.

החולה, בן 26 מסכנין, הגיע למחלקה בעקבות כאבים קשים בברך לאחר חבלה  והוא נבחר לניתוח ולטיפול החדשני לאחר שעבר בדיקות התאמה ועמד בקריטריונים המחמירים.

"עד כה", מסביר ד"ר ברנפלד, "עדיין לא נמצאה לצערנו בעולם שיטה אחת טובה לחידוש תאי סחוס, ולראיה, נכון להיום יש מאות שיטות להשתלת סחוס, מה שאומר שאין עדיין שיטה אחת טובה מוכחת טובה. לכן, אנחנו יחד עם כל האורתופדים ומומחים רבים בכל העולם מחפשים כל הזמן שיטות וחדשות מהתחום. אנחנו מאמינים בשיטת Autocart ואולי משם יבוא סוף סוף המענה לבעיית השתלת הסחוס".

ההליך, מתאים בעיקר לטיפול בפגיעות מקומיות בסחוס שנגרמות לרוב בתאונות ספורט. "במידה שהחולה מתאים ויש לו פגיעה אזורית שממוקמת באזור נשיאת משקל, עושים בדיקת MRI כדי שיהיה את המידע המדויק ביותר על הפגיעה ואז מתבצעת אנתרוסקופיה.

הסחוס שהושתל בברך המטופל. צילום: מיכל קליינברג/ דוברות כרמל

במהלך האנתרוסקופיה אנו מבצעים את כל ההליך והפרוצדורה מבלי לפתוח את הברך כלל", מסביר ד"ר אייל גנסין, אורתופד מומחה שהשתתף בביצוע הניתוח. "בניתוח אנחנו נכנסים פנימה לברך, לוקחים חתיכות סחוס בריאות של המטופל, שואבים את חומר הסחוסי במערכת מיוחדת החוצה, מחברים את חלקי הסחוס הבריא עם חומר מיוחד ו-50 CC דם של החולה – את כל זה מכניסים לצנטריפוגה עם דבק מיוחד ובסוף התהליך אנו מחזירים את הקוקטייל המחודש לברך של המטופל. אחרי שהשטח נקי ויבש אנו מדביקים את החומר במקום ומצפים כי מהגדילה של החומר המורכב שהוכנס יתפתח בהמשך סחוס חיוני".

הניתוח והטיפול נעשו בשיתוף פעולה עם חברת arthrex, מפתחת הטכנולוגיה. הליך השתלת הסחוס בוצע כבר עד היום ב-9,000 מקרים ברחבי העולם וכאמור לראשונה בארץ בבית חולים ציבורי, במרכז הרפואי כרמל. "מחקרים הראו שבתוך שישה חודשים, אם נכנסים ומסתכלים, לא רואים את הנזק. זה ממש בונה סחוס איכותי", ציין ד"ר פאדי חאזן, סגן מנהל המחלקה האורתופדית.

המטופל שוחרר כבר למחרת הניתוח לביתו. בביקורת שנעשתה עימו שבוע לאחר ההליך סיפר כי הוא מרוצה מאוד מהתוצאות ולא חש כאבים כלל. עוד אמר כי היה עושה שוב את התהליך ללא כל היסוס. בעוד כחצי שנה יוזמן לביקורת הכוללת MRI כדי לוודא שהסחוס החדש שהושתל לו מתפקד כסחוס בריא לכל דבר.

נושאים קשורים:  בית חולים כרמל,  ד"ר בני ברנפלד,  ד"ר אייל גנסין,  השתלת סחוס,  ד"ר פאדי חאזן,  חדשות,  ניתוח
תגובות

עוד לא הספיקו לגמור (את הניתוח) וכבר רצו לספר לחֶברה... ואז התברר שהקולגות באסותא ראשל"צ השיגו אותם.

אנונימי/ת
13.01.2023, 09:17

כפי שכתב עמיתי, פרופ' אבירם: עוד לא יבש הדם מהפצע וכבר רצים לתקשורת לספר. (ולרוב, נתונים לא מדויקים על חידוש לכאורה, של תהליך ישן ומוכר). ראוי כי במערכת דוקטורס, תתבצע בקרה מקצועית וישרה, בכל התחומים, לא רק באורתופדיה, על הפרסומים מסוג זה של "טיפול חדשני". התקשורת לא אשמה, היא מפרסמת מה "שמאכילים אותה".

13.01.2023, 10:12

זה מה שנקרא "קנאת סופרים תרבה חוכמה" - קנאת אורטופדים תרבה הצלחות.

אנונימי/ת
17.01.2023, 05:25

ממתי ברנפלד יודע לנתח

אנונימי/ת
05.02.2023, 19:30

אולי סו"ס יפסקו "הודעות מרעישות" על ניתוחים /פעולות המתבצעים כבר שנים רבות, ובהצלחה לא מזהרת?!
קצת בקרה עצמית...