מזי יצחייק, תושבת הקריות, לא הבינה מדוע הכאבים ברגל שהתחילו אצלה לפתע לא נרגעים. מזי, בת 46, אישה בריאה בדרך כלל, התחילה לפני כשנה וחצי להרגיש שרגל שמאל שלה נרדמת וצונחת כך שאינה ממצליחה לישרה, מה שגרם לה לנפילות.
עוד בעניין דומה
לאחר נפילה גדולה, הגיעה מזי למיון בית החולים כרמל בחיפה, שם הופנתה לסדרת בדיקות מקיפה שכללה בדיקת CT, בדיקה נוירולוגית ובדיקת EMG. בבדיקת ה-EMG גילו הרופאים כי מזי סובלת מפגיעה עצבית במערכת העצבים המובילה לאזור כף הרגל ואבחנו את הבעיה: Drop Foot – תסמונת הרגל הנופלת.
"תסמונת דרופ פוט היא תופעה מוכרת הנגרמת עקב פגיעה עצבית כשדיסק בעמוד שדרה לוחץ על העצב המוביל לעצבוב כף הרגל, או מפגיעה בעצב באזור הברך כתוצאה מלחץ", מסבירים ד"ר מיכאל מרגוליס וד"ר ליאור בן צבי, מומחים לניתוחי כף הרגל וקרסול במחלקה האורתופדית ב"כרמל", שטיפלו במזי. הסיבות לתופעה יכולות להיות מחלות נוירולוגיות הפוגעות בעצב, חבלה באזור הברך, סיבוכים בעקבות ניתוחים, או לחץ של גבס. אבל אצל מזי עלו המומחים על סיבה בלתי שגרתית ומפתיעה שגרמה לבעיה – ניתוח קיצור קיבה שאותו עברה המטופלת.
ד"ר מרגוליס: "מזי עברה ניתוח קיצור קיבה שגרם לה להוריד כ-50 ק"ג ממשקל גופה. הירידה הדרסטית במשקל גורמת לשיבוש כמות הויטמינים בגוף כתוצאה מהשינוי המטבולי, מה שיכול להוביל לנוירופתיה. בנוסף, הירידה במשקל גורמת גם להידקקות של רקמת השומן סביב העצב כך שהוא נשאר חשוף ומתחיל להיגרם לו נזק".
בשלב ראשון המליצו הרופאים למזי על טיפול שמרני שכלל טיפולי פיזיותרפיה וסד מיוחד שהורכב על רגלה כדי לייצב ולחזק אותה אבל הטיפול לא הועיל. "הסד היה גדול ומגושם וגם טיפולי הפיזיותרפיה לא ממש עזרו לי", מספרת מזי.
עם הזמן, הכאבים התגברו והחמירו עד שמזי כבר לשאת אותם. "הכאבים היו קשים מנשוא, לא יכולתי ללכת והייתי מוכנה לעשות הכל רק להיפטר מהכאבים הנוראיים האלה", היא מספרת. מזי הגיעה לבדיקה אצל ד"ר מרגוליס במרפאת כללית ב"לין" אחרי שנה וחצי של צניחת הרגל וכאבים, ולאחר ריכוז הבדיקות והתייעצויות רבות החליט להמליץ לה על ניתוח שנחשב במצבה לנדיר.
מסביר ד"ר מרגוליס: "ישנה הסכמה ברורה אצל כל האורתופדים כי לא מנתחים מטופל עם 'דרופ פוט' שנמצא בטיפול שמרני ועברה כבר יותר משנה. הסיבה היא כי לאחר שנה הנזק לעצב ולשרירי הגף הוא כבר גדול ומשמעותי מדי ואף עלול להיות בלתי הפיך, השרירים סביב העצב עוברים דלדול וסיכויי ההצלחה של ניתוח הם נמוכים מאוד עד אפסיים".
מזי פנתה למספר בתי חולים ולמנתחים רבים בבקשה שינתחו אותה אבל כולם דחו את הבקשה כיוון שחלון הזמן בן השנה עבר ואין טעם לנתחה. כאן נכנס צוות ניתוחי כף הרגל וקרסול של "כרמל" להתייעצויות ובהחלטה אמיצה החליט ד"ר מרגוליס כי למרות הסיכון הוא לא לוקח את הסיכוי ובצעד נדיר מבצע את הניתוח ברגלה של מזי.
בניתוח נדיר באופיו ובתזמונו, ולאחר שעברה כבר שנה שנה וחצי מאז התחילה הבעיה, ד"ר מרגוליס, ד"ר בן צבי ומתמחה המחלקה ד"ר פיראס סעב ביצעו את הניתוח לשחרור העצב הפגוע ברגלה של מזי.
מתאר ד"ר בן צבי: "במהלך הניתוח פתחנו את תעלת העצב ושחררנו את הרקמה הלוחצת סביב העצב. כך אפשרנו ללחץ לרדת ואפשרנו התאוששות של העצב וחזרתו לתפקוד נורמלי. העצב מתחיל להפעיל את עצב כף הרגל ואת השרירים והתפקוד המוטורי של השרירים משתקם".
ד"ר מרגוליס מוסיף: "בספרות העולמית לא מצאנו מצבים שבהם ניתחו מקרים כאלה לאחר שנה וחצי ואנחנו ב'כרמל' בהחלט חלוצים בניתוח הזה. לקחנו את הסיכון המקצועי ואנחנו שמחים מאוד עם התוצאה שאנו רואים היום בתהליך השיקום".