במחקר רטרוספקטיבי שממצאיו פורסמו בכתב העת 'The Journal of arthroplasty', החוקרים בדקו את שיעורי הסיבוכים לאחר שנה ושנתיים בחולים שניפקו מרשם ל-Angiotensin receptor blockers (ARB) במהלך תקופה של 90 יום לאחר שעברו TKA.
עוד בעניין דומה
כרקע למחקרם, מציינים החוקרים כי קיים תיאור מקיף בספרות בנוגע למנגנונים התאיים העומדים בבסיס היווצרותה של רקמה צלקתית עודפת בארתרופיברוזיס לאחר ארתרופלסטיה מלאה של הברך (TKA: total knee arthroplasty). בנוסף, מציינים החוקרים כי ARBs, ולוסרטן בפרט, הן תרופות נפוצות להורדת לחץ הדם, המלוות בתכונות אנטי-פיברוטיות מוכחות.
לצורך כך, החוקרים מארצות הברית השתמשו במסד נתונים גדול של ביטוח לאומי על מנת לאסוף את נתוניהם של מטופלים שעברו TKA ראשונית לצורך הערכת השפעת הטיפול עם ARBs בחולים אלו. החוקרים איתרו בסך הכל 1,299,106 חולים שעברו TKA, כאשר 82,065 מתוכם ניפקו משם של לוסרטן, ולסרטן, או אולמסרטן במהלך תקופה של 90 יום מהניתוח. החוקרים ערכו רגרסיות לוגיסטיות מרובות משתנים תוך שליטה על מחלות נלוות שונות לצורך אנליזה על שיעורי המניפולציות בהרדמה (MUA: manipulation under anesthesia), arthroscopic lysis of adhesions (LOA), aseptic loosening, שברים סביב שתל תותב (periprosthetic fracture) וביצוע רוויזיה לאחר שנה ושנתיים לאחר ה-TKA.
מתוצאות החוקרים עולה כי השימוש ב-ARBs נקשר עם ירידה בשיעורי ה-MUA (יחס הסיכויים, 0.94, רווח בר-סמך של 95% 0.90-0.99), ארתרוסקופיה/LOA (יחס הסיכויים, 0.86, רווח בר-סמך של 95% 0.77-0.95), aseptic loosening (יחס הסיכויים, 0.71, רווח בר-סמך של 95% 0.61-0.83), שברים סביב השתל (יחס הסיכויים, 0.58, רוח בר-סמך של 95% 0.46-0.71), ושיעורי הרוויזיה (יחס הסיכויים, 0.79, רווח בר-סמך של 95% 0.74-0.85) לאחר שנתיים מביצוע ה-TKA.
לסיכום, טיפול עם ARBs במהלך 90 יום לאחר TKA נקשר עם ירידה בסיכון ל-MUA, ארתרוסקופיה/LOA, aseptic loosening, שבר סביב השתל, ורידיה בסיכון לרוויזיה. על כן, ממצאי החוקרים מדגימים את יכולות ההגנה האפשריות של ARBs בחולים אלו. עוד מציינים החוקרים כי קיים צורך בביצוע מחקרים פרוספקטיביים על מנת להעריך את השימוש ב-ARBs בקרב חולים הנמצאים בסיכון לנוקשות בתר-ניתוחית (postoperative stiffness) על מנת להבהיר את קשר זה בצורה טובה יותר.
מקור: