ישראל במלחמה

"הדסה": מכשיר של נאס״א מסייע בשיקום פצועי המלחמה

מכשיר ה-Anti-Gravity שפותח על ידי סוכנות החלל האמריקאית מדמה סביבה באפס משקל ומאפשר לפצועים במחלקת השיקום ב"הדסה הר הצופים" שיקום הדרגתי מפציעות הליכה

מכשיר ה-Anti-Gravity במחלקת השיקום בבית החולים הדסה הר הצופים. צילום: דוברות בחה"ח

מכשיר האנטי גרביטי (Anti-Gravity) שפותח על ידי סוכנות החלל האמריקאית נאס"א, המדמה סביבה באפס משקל, מסייע לשיקום פצועים במחלקת השיקום של המרכז הרפואי הדסה הר הצופים בירושלים. המכשיר מאפשר שיקום הדרגתי מפציעות הליכה לפצועים שאינם מסוגלים לבצע פעולה של דריכה.

פרופ׳ איזבלה שוורץ, מנהלת המחלקה לשיקום בבית החולים, מסבירה כי המכשיר, היחיד והראשון מסוגו בירושלים שיובא מארה"ב, מאפשר לצוות אופציות טיפוליות מדהימות. ״המכשיר בנוי באופן חכם כך שהוא מאפשר לנו להפחית כמעט לאפס את משקל גופו של המטופל שעליו. הוא מעט דורך ומעט נישא באוויר על ידי אוויר שמוזרם מלמטה, וכך מאפשר לו לדרוך על הרגל באופן לא מלא, מדוד ומפוקח כמעט מיד לאחר ניתוח".

עוד מסבירה פרופ׳ שוורץ, שהמכשיר מגן על המטופל מכל צדדיו ומוביל את צעדיו על מסלול הליכה. ״עם הזמן ובקצב ההתקדמות האישית של כל אחד, אנחנו מעלים את המשקל שבו מאפשרים לו לדרוך עליו. ההדרגתיות הזו מאפשרת שיקום יעיל ונכון יותר".

בין המטופלים במכשיר דביר בן ה-22, חובש קרבי מחטיבת הנח"ל, שנפגע ברגלו מפגיעת פצמ״ר: "אני מתאמן על המכשיר ומרגיש כאילו שאני הולך כמו קודם, לפני הפציעה, רק כשאני יורד ממנו אני נזכר שבעצם אני עוד לא שם, אבל לגמרי בדרך לצעוד עם שתי הרגליים באופן עצמאי. אין אפשרות אחרת מבחינתי״.

דביר נפצע ברגלו ומרסיס שפגע לו בראש באחד מימי הלחימה הראשונים באזור סופה. הוא קשר לעצמו חוסם עורקים והמשיך להעביר ציוד רפואי לחבריו הפצועים כשהכדורים שורקים מעליהם. הוא פונה ל"הדסה עין כרם" במסוק וטופל על ידי מומחים בכירורגיה, אורתופדיה, נוירולוגיה וכלי דם. לאחר שעבר ניתוח מורכב ברגלו וטופלה גם פגיעת הרסיס בראשו, דביר החל את השיקום במחלקת השיקום בהר בצופים. פרופ' שוורץ מציינת כי מדובר ב"התקדמות שיקומית מהירה בהרבה מזו שהכרנו עד כה אצל דביר ומטופלים אחרים במצבו".

המכשיר שפותח בנאס״א נרכש על ידי "הדסה הר הצופים" בתרומה של הדסה אינטרנשיונל ישראל. ״הטכנולוגיה הזו מוכיחה את עצמה בהחלט בשיקום של פגיעות מסוגים שונים, המביאות להגבלה או מניעת הליכה, כמו חולשת שרירים או בעיות בשיווי המשקל", מסבירה פרופ' שוורץ. "המקרה של דביר, שנותח ברגל בשל פגיעת הפצמ״ר הוא מקרה קלאסי לשימוש במכשיר כדי לחזור ללכת על הרגל באופן הדרגתי ובליווי הצוות המקצועי בפיזיותרפיה שיודע לעבוד לפי רף ההתקדמות שלו, עד שיגיע להליכה מלאה על הרגל״.

פרופ׳ שוורץ מציינת שגם פציעות ספורט ניתנות לשיקום באנטי גרביטי וכי שחקני קבוצת הכדורגל ריאל מדריד וכן טניסאים מהשורה הראשונה, עושים בו שימוש.

נושאים קשורים:  שיקום,  פצועי מלחמה,  הדסה הר הצופים,  חדשות,  נאס"א,  פרופ׳ איזבלה שוורץ
תגובות