כאב בשל אוסטאוארתריטיס ביד הוא מגוון ומושפע מגורמים רבים. וריאציות בכאב עשויות להיות מיוחסות לפנוטיפים בסיסיים שונים, שנותרו בלתי נחקרים.
עוד בעניין דומה
במחקר שממצאיו פורסמו לאחרונה בכתב העת Osteoarthritis and Cartilage, חוקרים ביצעו אנליזת קבוצות סמויות כדי לזהות קבוצות נפרדות של משתתפים עם אוסטאוארתריטיס ביד. המשתתפים נאספו מההערכה הראשונית של מחקר Nor-Handי(2016-2017), בהתבסס על מסגרת ביו-פסיכוסוציאלית. התוצאים שנמדדו כללו את עוצמת הכאב ביד ובגוף (בסולם דירוג מספרי של 0-10) הן בתחילת המחקר והן בעת המעקב (2019-2021). הקשרים בין הקבוצות הללו ותוצאי הכאב בתחילת המחקר, במעקב ושינויים לאורך זמן נותחו באמצעות מודלים נפרדים של רגרסיה ליניארית, כאשר הקבוצה הבריאה ביותר שימשה כנקודת הייחוס.
החוקרים זיהו חמש קבוצות שהציגו דרגות שונות של חומרת האוסטאוארתריטיס ביד ועומס האוסטאוארתריטיס בגפיים התחתונות, כפי שהוערך על ידי רדיוגרפיה ואולטרסאונד, בהתאמה. בנוסף, קבוצות אלו נבדלו בגורמים דמוגרפיים, עומס פסיכו-סוציאלי ורגישות לכאב. תוצאות המחקר הדגימו כי מטופלים עם אוסטאוארתריטיס בחומרה הנמוכה ביותר אך עם עומס ביו-פסיכו-סוציאלי גבוה יותר דיווחו על הרמות הגבוהות ביותר של כאבי ידיים (בטא 3.65, רווח בר-סמך 95%:2.53-4.75). לעומת זאת, הכאב היה פחות בולט בקרב אלו עם האוסטאוארתריטיס החמור ביותר אך עומס נמוך יותר של גורמים ביו-פסיכוסוציאליים (בטא 1.03, רווח בר-סמך 95%:0.41-1.65). ממצאים אלו היו עקביים הן לגבי כאב גוף כללי והן בהערכות מעקב. למרות שהשינויים בכאב לאורך הזמן היו מינימליים, נמצא קשר מובהק בין קבוצה שאופיינה ברמות גבוהות יותר של עומס ביו-פסיכו-סוציאלי לבין שינויים בכאב.
חמשת הפנוטיפים של אוסטאוארתריטיס ביד היו קשורים באופן עקבי לרמות כאב הן בתחילת המחקר והן 3.5 שנים לאחר מכן. יש לציין כי הפנוטיפ עם החומרה הנמוכה ביותר אך עומס בי-פסיכו-סוציאלי גבוה יותר דיווח על כאב רב יותר בהשוואה לפנוטיפ עם המחלה החמורה ביותר. ממצא זה מדגיש את אי ההתאמה בין חומרת הסימפטומים לחוויית הכאב של המטופלים.
מקור: