משרד הבריאות מקדם מהלך להרחבת ההתמחויות הרפואיות בקהילה במטרה לחזק את רפואת הקהילה ולשפר את הכשרת הרופאים. ועדת משנה מיוחדת גיבשה המלצות מקיפות ליישום המהלך, שצפוי להתחיל בחודש יולי 2025.
עוד בעניין דומה
ההמלצות מפורטות בדו"ח מסקנות ביניים של ועדת המשנה להרחבת התמחויות בקהילה, בראשות ד"ר אורלי וויינשטיין, פרופ' חנוך קשתן וד"ר דניאל לנדסברגר. הדו"ח פורסם לאחרונה במסגרת הוועדה לטיפול במצוקת כוח האדם הרפואי במערכת הבריאות.
ההמלצה המרכזית של הוועדה היא החלת רוטציה חובה בקהילה במקצועות נבחרים באמצעות שינוי תקנות פקודת הרופאים. המקצועות שנבחרו להתחלת המהלך הם רפואת ילדים, רפואת נשים, פסיכיאטריה, אורתופדיה וגריאטריה. הרוטציה בקהילה תהיה לתקופה של חצי שנה לפחות, החל מהשנה השלישית להתמחות או לאחר מעבר בחינות שלב א'.
המתמחים יעבדו במשרה מלאה במרפאות קופות החולים המוכרות להתמחות וימשיכו להיות מועסקים על ידי בתי החולים גם בתקופת הרוטציה בקהילה, כאשר קופות החולים ישפו את בתי החולים על עלות השכר.
במהלך הרוטציה, המתמחים ימשיכו לבצע עד ארבע תורנויות בחודש בבית החולים, עם אפשרות להמרת חלק מהתורנויות למשמרות לילה במוקדי רפואה דחופה בקהילה. בית החולים יממן את התשלום עבור התורנויות שיבוצעו במסגרתו, בנוסף לשכר הבסיס.
המהלך צפוי להתחיל ביולי 2025. קופות החולים נדרשות להיערך ולהקים מערך הכשרה מתאים. משרד הבריאות יתמוך בקופות החולים באמצעות מבחני תמיכה להקמת התשתיות הנדרשות ומימון מטה ההכשרות. המועצה המדעית תקבע את הסילבוס ואמות המידה להכרה במרפאות בשיתוף האיגודים המקצועיים, וקופות החולים יידרשו למנות מנהל חינוך רפואי בכל מקצוע.
שיבוץ המתמחים במרפאות יהיה באחריות מנהלי המחלקות בבתי החולים, תוך התחשבות בהעדפות המתמחים ובמדדי איכות ההכשרה שיפרסם משרד הבריאות. בשלב הראשון, המתמחים יחולקו בין הקופות בהתאם לחלקן הקפיטציוני, כאשר קופות עם היערכות מתאימה יוכלו לקבל מספר מתמחים גבוה יותר.
נתונים לגבי מספר המתמחים השנתי (הקיים והצפוי) בכל אחד מהמקצועות שנבחרו בשנה השלישית להתמחות לשנים 2024-2026:
הוועדה הדגישה את חשיבות שמירת איכות ההכשרה בקהילה וקבעה כי המועצה המדעית תפרסם אמות מידה להכרה במרפאות הקהילה לרוטציות חובה. משרד הבריאות יפרסם מדדי איכות הכשרה ויבחן את המרפאות המלמדות על פיהם. הקופות נדרשות למנות מנהלי חינוך רפואי בכל אחד מהמקצועות ולפתח מערך הדרכה מתאים.
על פי מחברי הדו"ח, המהלך צפוי לחזק את רפואת הקהילה ולשפר את הכשרת הרופאים בתחומים בהם רובם יעבדו בעתיד בקהילה וכן להגביר את החשיפה לרפואת הקהילה ולחזק את הקשר בין בתי החולים לקופות החולים. זאת מתוך הבנה שרפואת הקהילה מהווה את נקודת המפגש העיקרית של האזרח עם מערכת הבריאות ושרוב הרופאים בישראל מועסקים בקהילה בתבנית כזו או אחרת.
עם זאת, דעות מיעוט של המועצה המדעית והר"י וכן של משרד האוצר מבקשות לערוך שינויים מסוימים בהמלצות או להרחיב את המהלך.
הוועדה גם דנה במודלים עתידיים אפשריים, כגון פיצול ההתמחות למסלול קליני ומסלול אשפוזי/ ניתוחי, במיוחד במקצוע הפסיכיאטריה. כמו כן, הוועדה המליצה לשאוף בעתיד להארכת סבב החובה בקהילה לשנה ואף יותר במקצועות מסוימים.
יישום ההמלצות יעשה באופן הדרגתי, תוך מעקב צמוד של ועדת המשנה שתהפוך לוועדה מתמדת. לאחר גיבוש המלצות ביניים אלה, הוועדה תציג אותן בפני מנכ"ל משרד הבריאות ותעביר לעיון בעלי העניין, לרבות: ההסתדרות הרפואית, המועצה המדעית, נציגי המתמחים, פורום מנהלי בתי החולים, מנהלי קופות החולים ומשרד האוצר. לאחר קבלת התייחסויות יגובש הדו"ח המסכם.