גידול משמעותי הוסר בהצלחה מגבו של בן 16 בעזרת שימוש במערכת ניווט אופטית לניתוחי עמוד שדרה במרכז הרפואי הדסה עין כרם בירושלים. המערכת, שקיבלה את אישור מינהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA) ואת אישור משרד הבריאות, היא פרי פיתוח ישראלי של פרופ' ג'וש שרודר, מנהל היחידה לניתוחי עמוד שדרה ב"הדסה", ושותפו ארז למפרט, מומחה בתחום ההדמיה הרפואית התלת מימדית, העוסק במחקר ופיתוח.
עוד בעניין דומה
המערכת PathKeeper מאפשרת דיוק מירבי של המנתחים באמצעות שימוש במצלמה תלת מימדית ייחודית המונחת על לייזר ועוקבת באופן עצמאי אחרי כל חלקי עמוד השדרה וחוליות הגב. אחד מיתרונותיה הוא שהיא מייתרת את הצורך בהדמיות מבוססות קרינה במהלך הניתוח ומאפשרת למנתח לראות בכל רגע נתון היכן נמצאים כלי הניתוח ביחס לעמוד השדרה ולעצבים.
הנער שסבל מכאבים במשך זמן רב הגיע לבית החולים בשל חשש לגידול סרטני שהתגלה בבדיקת CT. "במשך חודשים סבל הנער מכאבי גב תחתון אבל לא ברמת כאב שהניפה דגלים אדומים של ממש. רופא הילדים הפנה את הנער לאורתופד בקופת חולים והאורתופד, שחשש מלחץ על העצב, שלח אותו לבדיקת CT", מספר פרופ' שרודר.
בבדיקות נמצא גידול טרום סרטני, אגרסיבי מאוד, בגודל של כדור פינג פונג שחסם את תעלת השדרה והיווה סיכון לשיתוק. לדברי פרופ' שרודר, האתגר המרכזי שעמד בפני הצוות היה לשמור על דיוק מוחלט במהלך הניתוח כדי למנוע פגיעה בעצבי עמוד השדרה של הנער ועל כן בוצע הניתוח בשילוב הטכנולוגיה של pathkeeper.
"לאחר ארבע שעות ניתוח, בסיועו המקצועי של המרדים ד"ר דמיטרי קלאוזני, הצלחנו להוציא את הגידול בשלמותו", מספר פרופ' שרודר, "הנער התאושש מהניתוח בהצלחה ושוחרר מבית החולים מספר ימים לאחריו. המערכות החדשניות האלו אינן סמל סטטוס, הן מאפשרות למנתחים להעניק טיפול מותאם ומדויק יותר ולהשיג תוצאות מיטביות למטופלים", מסכם שרודר.
פיתוח המערכת נעשה על ידי חברת הדסית, החברה למסחור וחדשנות של המרכז הרפואי הדסה, שליוותה את שרודר וחברת PathKeeper החל משנת 2019.
האגף האורתופדי ב"הדסה" והיחידה לעמוד שדרה בפרט משלבים הדמיה תלת מימדית (OARM ו-ZIM), רובוטיקה ומערכות ניווט אופטיות, המשמשות בכל הניתוחים המבוצעים בבית החולים.