חדשות

רמב"ם: ניסוי בחומר פולימרי חדש ועמיד בניתוחי החלפת מפרקים

החומר פותח על ידי מדענית מהטכניון, ונוסה לראשונה על ידי אורתופדים מניו זילנד לשימוש בניתוחי החלפת מפרקים; בוצע בו שימוש בשני ניתוחים עד כה ב"רמב"ם"

ניתוח החלפת מפרק ב"רמב"ם" (צילום: "רמב"ם")

חומר פולימרי חדשני שפותח עבור מיסבים במנועי סילון ונעשה בו שימוש בחלליות של נאס"א, נוסה באחרונה בשני ניתוחים להחלפת מפרקי ירך שנעשו במערך האורתופדי בניהולו של פרופ' דורון נורמן, במרכז הרפואי "רמב"ם". הרופאים מעריכים כי החומר יחסוך למטופלים ניתוחים חוזרים.

המסב חדשני, העשוי חומר פולימרי, פותח במקור על ידי מדענית ישראלית עבור נאס"א. החומר יועד כתחליף לפלדה. שמו המדעי MP1™ והוא פותח על ידי עליזה בוכמן, מנהלת הפיתוח של חברת הסטארט-אפ הישראלית M.M.A. Tech מנהריה, בשיתוף עם פרופ' רוב בריינט, מווירג'יניה. ארה"ב. תכונותיו העיקריות: סיכוך עצמי, עמידות בפני חום גבוה, שחיקה אפסית, חוזק גבוה ומשקל קל.

מיסב העשוי מהפולימר החדשני (צילום: "רמב"ם")

הראשונים לגלות את הפוטנציאל הגלום בחומר זה היו אורתופדים בניו-זילנד, שהחלו להשתמש בו לפני 12 שנה, עדיין במסגרת ניסוי קליני. עד כה נעשו כבר 74 ניתוחי החלפת מפרק ירך שבהם הוכנס החומר החדיש.

ד"ר דניאל לוין, מנהל שירות המפרקים ב"רמב"ם" ומומחה בניתוחי החלפת מפרק הירך, החל להשתמש בחומר הזה לפי 3 חודשים לשם החלפת מפרק ירך באישה בשנות ה-60 לחייה שסבלה משבר בירך. המנותחת השנייה היא בת 48, הסובלת ממחלה הגורמת לנמק בראש עצם הירך שלה. בשל כך נאלצה לעבור ניתוח להחלפת מפרק הירך עקב שחיקתו הגבוהה המלווה בכאבים עזים.

ד"ר לוין הסביר: "מדובר בפיתוח הנמצא עדיין בשלב הניסוי, אבל על פניו הוא מחזיק בתכונות שיכולות לתת תוצאות טובות יותר מהחומרים הקיימים. אחת הבעיות עם המשתלים הקיימים היא השחיקה והעמידות. עם הזמן המטופלים יאלצו לעבור ניתוחים חוזרים ולהחליף את המשתל בגלל התרופפות וסדקים. הציפייה מהחומר החדש היא שתהיה עמידות לטווח זמן ארוך בהרבה מה שיאפשר למטופלים איכות חיים טובה יותר".

מפתחי החומר מסרו כי הוא אומץ לשימוש גם בשתלים דנטליים ועתה הם עוסקים בפיתוח מסמר ופלטות לאיחוי שברים. "הקהילה המדעית והרפואית באירופה מאמינה מאד בפיתוח שלנו", ציינה בוכמן. לשם כך הועמד לרשותה מענק מחקר בסך 1.5 מיליון יורו להמשך הפיתוח.

לדבריה, "מושתלת מפרק הירך הראשונה מסתובבת עם המפרק החדיש 12 שנה ללא כאבים. אנחנו מעודדים מתוצאות הניתוחים האחרים שנעשו עד כה ושבהם השתמשו בחומר החדיש. המרכז הרפואי רמב"ם משתתף עתה במחקר הקליני".

נושאים קשורים:  חדשות,  פולימר,  החלפת צוואר ירך,  ניתוח מפרקים,  הטכניון,  המרכז הרפואי "רמב"ם"
תגובות