מחקרים COVID-19

מחקר ישראלי: בידוד חברתי ותוצאי שיקום גריאטרי לאחר שבר באגן

במחקר שהתפרסם בכתב העת Gerontology הושוו תוצאי שיקום לאחר שבר באגן בקשישים במהלך שנת הקורונה לתוצאים בשנתיים שקדמו למגיפה - הנה הנתונים

בידוד במגיפת הקורונה בישראל. צילום ארכיון: אוליביה פיטוסי/ פלאש 90

הופעת נגיף הקורונה החדש SARS-CoV-2 הובילה למגיפה עולמית ממושכת. שיעורי התמותה הגבוהים ביותר היו בקרב האוכלוסיה הקשישה. במהלך הגל הראשון של התחלואה (מרץ עד יוני 2020), כאשר התפרסם צו בריאות לאומי המונע ממבקרים להגיע למוסדות רפואיים, המרכז לשיקום גריאטרי בית רבקה שבפתח תקווה סגר את שעריו למבקרים מן החוץ. מטרת המחקר היתה לבחון את תוצאי השיקום של מטופלים קשישים עם שברים באגן אשר עברו שיקום תחת בידוד ממשפחה ומטפלים עיקריים במהלך הגל הראשון של המגיפה.

המחקר, שתוצאותיו התפרסמו בכתב העת Gerontology, בוצע בשיטת עוקבה רטרוספקטיבית במרכז שיקום גריאטרי אוניברסיטאי. תוצאי שיקום שנמדדו כללו מדד עצמאות תפקודית בשחרור (Discharge Functional Independence Measure-FIM), מדד FIM מוטורי, שינוי במדד FIM, שינוי במדד FIM מוטורי, יעילות FIM מוטורי חיובי, משך השהות בשיקום, יעד שחרור וסיוע ביתי בשחרור ממוסד השיקום.

קבוצת המחקר כללה 36 מטופלים אשר אושפזו במהלך הגל הראשון של מגיפת COVID-19 (1 במרץ עד 30 ביוני 2020). קבוצת מקרי הביקורת כללה 106 מטופלים עם שברים באגן אשר אושפזו באותו מוסד שיקומי באותה תקופה בשנתיים שקדמו למגיפה (1 במרץ עד 30 ביוני 2018 ו-2019, בהתאמה).

תוצאות המחקר הדגימו כי התפוסה של המוסד השיקומי היתה נמוכה במיוחד בימי המגיפה ביחס לאותה תקופה בשנתיים הקודמות (78% ו-99%, בהתאמה). המטופלים התייצגו עם מדדים דמוגרפיים ותחלואה צולבת דומה, אך אלה שהיו מבודדים חברתית הגיעו במצב גופני ירוד מאוד (severe deconditioning) לאשפוז. כלל תוצאי השיקום נמצאו זהים בין הקבוצות.

מסקנת החוקרים היתה כי בידוד מהמשפחה והמטפלים העיקריים לא פגעה בתוצאי השיקום של מטופלים אלה. עם זאת, יש צורך באיסוף מידע רחב יותר על מנת להתייחס בצורה מלאה למצב זה.

נושאים קשורים:  גרונטולוגיה,  קורונה,  שיקום,  שבר באגן,  בידוד חברתי,  קשישים,  19-COVID,  מחקרים,  מחקר ישראלי
תגובות